Rezerwacja 22 839 23 65

Newsy

Kuchenna rewolucja w pałacu prezydenckim: NIEBO W GĘBIE

2012-12-14

Film inspirowany prawdziwą, niezwykłą historią prezydenta Francji François Mitteranda i jego szefa kuchni w spódnicy.

Hortense Laborie, mistrzyni kuchni z Dordonii, dostaje propozycję nie do odrzucenia. Obejmie stanowisko osobistego kucharza prezydenta i przejmie odpowiedzialność za menu w Pałacu Elizejskim. Pomimo zazdrości kolegów po fachu, którzy nie życzą nowej szefowej najlepiej i dzięki swojej sile charakteru, Hortense jednak szybko zyskuje autorytet. Jej niezwykłe potrawy, trafiają nie tylko do podniebienia, ale i do serca prezydenta. Na szczytach władzy czeka na nią jednak wiele pułapek...

Danièle Mazet-Delpeuch to pierwsza kobieta, która stała się szefową kuchni w Pałacu Elizejskim i która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do menu głowy państwa tradycyjną kuchnię francuską.

W rolach głównych ceniona aktorka komediowa Catherine Frot (nagrodzona Cezarem za film W rodzinnym sosie) oraz pisarz i dziennikarz Jean d'Ormesson, znany polskim czytelnikom z takich książek, jak Chwała Cesarstwa czy Historia Żyda Wiecznego Tułacza.

„Niebo...” opowiada historię inną niż wszystkie – ale jednocześnie bardzo uniwersalną. Hortense jest silna i zdecydowana, ale też empatyczna, dzięki czemu łatwo tę postać polubić i się z nią utożsamić. To przede wszystkim świetnie obsadzona rola – Catherine Frot wnosi na ekran ciepło, które czuć doskonale podczas jej nocnych pogaduszek z Prezydentem, zagryzanych grzanką z cieniutkimi plasterkami świeżych trufli i kieliszkiem Château Rayas, rocznik 1969. I taki jest właśnie ten seans – przyjemny jak wieczorna przekąska i łyk dobrego wina.
Anna Tatarska, Stopklatka.pl

Zapraszamy od 7 grudnia!