Przybliżenia: okiem psychoanalizy – Bulion i inne namiętności + dyskusja
La passion de Dodin Bouffant
Przybliżenia: okiem psychoanalizy – Bulion i inne namiętności + dyskusja
Opis filmu
6 września (piątek) o godz. 20:00 Kino Wisła pod patronatem Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Psychoanalitycznej zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu filmowego „Przybliżenia- okiem psychoanalizy”.
Béla Balázs mówi, że: „za pomocą zbliżeń film pokazał ukryte sprężyny życia”. Chcielibyśmy na kanwie twórczości filmowej wspólnie snując myśli, wplatać różne perspektywy i punkty widzenia. Angielski psychoanalityk Wilfred Bion w swojej pracy korzystał z metafory patrzenia przez okular mikroskopu, zmieniając przy tym ustawienia ogniskowej, a tym samym poprzez różne stopnie przybliżenia stwarzając możliwości głębszego widzenia i myślenia. Mamy nadzieję, że korzystając z tej funkcji przybliżenia, będziemy mogli spojrzeć na różne kwestie zarówno okiem psychoanalizy, jak również zaproszonych gości z różnych przestrzeni życia społecznego i artystycznego.
W ramach kolejnego spotkania z cyklu obejrzymy film “Bulion i inne namiętności. Po filmie odbędzie się także dyskusja, którą poprowadzą:
Kinga Błaszczyk – Wójcicka – Fotografka i stylistka kulinarna, nauczycielka fotografii, wykładowczyni Akademii Nikona. Tworzyła przepisy, stylizowała i fotografowała m.in. dla „Voyage”, „Wohnen and Garden”, „Sweet Dreams”, „Plantes & Sante”, „Interior Magazinet”; „Living Inside”, „Claudia”, „Weranda”, „Weranda Country”
Paweł Siłakowski – Psychoterapeuta psychoanalityczny, kandydat Polskiego Towarzystwa Psychoanalitycznego; certyfikowany specjalista terapii uzależnień.
Kinga Kocjan: Psychoterapeutka psychoanalityczna, współredaktorka książki „Przejścia wewnętrze pomiędzy uczuciem a myśleniem”, współzałożycielka Centrum Aktywności Twórczej im. D.W. Winnicotta.
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz", „Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!